Yeni nesil iPhone'da olması gerekenler...iPhone'un rakipleri güçleniyor. Peli Apple, karşılık vermek için yeni iPhone'da neler yapmalı?
İki yıl önce çıkan iPhone inanılmaz başarısını sürdürüyor. Bu popüler cihazın o günden bu yana eksikleri de eksik olmadı. Apple'ın yeni iPhone sürümleri ve yazılım güncellemeleri bu eksiklikleri giderdi ve gidermeye devam ediyor.
Rakip cep telefonu üreticileri de Google'ın gelişmiş Android işletim sistemini ve Palm'in webOS'unu kullanarak ortaya daha gelişmiş ürünler koydular. Ekonomik dokunmatik alternatifleri çoğaldı ve pek çoğu kendilerine geniş müşteri kitlesi buldu. Bu yeni dokunmatiklerin bazı özellikleri iPhone'un gerisinde kalırken, bazı özellikleri iPhone'da olmayan veya ek masraf gerektiren özellikleri sunarak beğeni kazandı.
Apple da artan rekabet karşısında oturup beklemiyor. Motorola Droid ve benzeri cep telefonlarının tehlikesi altında gelecek nesil iPhone için hummalı bir çalışma sürüyor. Bu çalışmalar Apple mühendislerinin karşısına aşılması gereken yeni sorunla getiriyor. Apple detayları açıklamasa da endüstri uzmanlarının iPhone'un gelecek sürümünde görmeyi beklediği bazı özellikler var.
Ekran çözünürlüğü ve kamera
iPhone için senede bir kez donanımı geliştiren Apple, gelecek sürümünde de güçlü bir işlemci ve donanım özelliklerine sahip olacak. Ancak en önemli özellik ekran. Apple'ın en çok çekindiği telefon olan Motorola Droid 3.7 inç ekranı ve 480 x 854 çözünürlüğü ile iPhone'u utandırıyor.
Daha yüksek çözünürlüklü, daha geniş ve daha iyi bir ekranın maliyeti ve güç tüketimi de artıyor. Pil ömrünü korumak için Microsoft'un Zune HD'de yaptığı gibi, Apple da gelecek nesil iPhone'da düşük güç tüketimli OLED ekran kullanabilir.
iPhone'un oldukça geride kaldığı bir nokta kamera oluyor. iPhone 3GS ile 3 megapiksele çıkan kamera, 12 megapiksellik kameralı ceplerin yanında bir amiral gemisi modeline yakışmıyor. Otomatik odaklama, düşük ışıkta performans iyileştirmesi gibi özelliklerin eklenmesi önemli bir adımdı. Motorola Droid'de ise 5 MP kamera ve iPhone'da olmayan resim sabitleyici ve LED flash gibi iki çok önemli özelliğe sahip.
Pil ömrü ne olacak?
Pil ömrü de en önemli konulardan birisi, iPhone normal bir telefon olarak kullanıldığında oldukça iyi olan pil ömrü, oyun oynarken, WiFi ve GPS kullanırken oldukça kısalıyor. Akıllı cep telefonu kullanımında bütün bunlar artık günlük rutinin bir parçası haline geldi.
Rakiplerin pil ömrü iPhone'dan çok daha iyi değil. Ancak iPhone'un bir sonraki sürümünde daha uzun pil ömrü kesinlikle gerekli.
iPhone'u rakiplerinden ayıran en büyük özelliklerden birisi de yazılım. Apple'ın sunduğu güçlü yazılım güncellemeleri ve Apple App Store üzerinden satılan, iPhone'a gerçek gücünü katan yazılımlar oluyor. Geliştirilmiş fonksiyonlar ile akıllı cep telefonları PDA'ların öneminin azalmasına sebep oldu. Kullanıcılar kişisel bağlantılarını, randevularını, e-postalarını ve programlarını iPhone üzerinden takip edip düzenleyebiliyor.
Şirket yöneticileri için telefonu çekici hale getiren bu özellikler genel kullanıcının da hayatını değiştiriyor. Android 2.0 ve Palm Pre de geri kalmıyor, bağlantı bilgilerinin, Facebook gibi online sosyal ağ ve hizmetlerle entegrasyonuna imkan sunuyor.
Senkronizasyon
Facebook'un zayıf noktalarından birisi de iCal takvim hizmeti ile yapılacak işlerin senkronize edilememesi oluyor. E-posta özellikleri de kısıtlı, tam arama ve birleşik alındı kutusu seçeneği mesajları işaretleme ve daha pek çok özellik iPhone'da bulunmuyor. Exchange desteği bunu bir nebze azaltıyor ama rakiplerin bu alanda sunduğu güçlü özellikler tercih sebebi olabiliyor.
Kablosuz senkronizasyon özelliği hala mevcut değil. iPhone'u bilgisayara hala kablo ile bağlama zorunluluğu çok kötü. MobileMe aboneleri ve Exchange kullanıcıları bağlantılarını ve takvim bilgilerini kablosuz olarak güncelleyebilirken, müzik, film ve yayınlar için kablo bağlama zorunluluğu büyük bir zayıflık. Apple iTunes üzerinden direkt alışveriş yapabilirken bilgisayarın yerel ağından kablosuz veri aktarımı da olmalı.
Çoklu işlem ve uyarılara gelirsek, bir yanda müzik dinlerken diğer yanda anında mesajlaşma olması önemli. Apple'ın bu alanda çalışması gerekiyor. Android ve webOS bu alanda işleri kolaylaştırıyor ve kullanışlı bir arayüzde veri akışını düzenliyor. Aynı anda pek çok şeyle ilgilenmek mümkün oluyor.