Cezayir Milli Takımı'nın, 2010 Dünya Kupası Afrika Elemeleri Play-Off maçında karşılaştığı Mısır'ı 1-0 yenmesi nedeniyle Cezayir'de yapılan sevinç gösterilerinde 18 kişi öldü.Cezayir Milli Takımı'nın, 2010 Dünya Kupası Afrika Elemeleri Play-Off maçında karşılaştığı Mısır'ı 1-0 yenmesi nedeniyle Cezayir'de yapılan sevinç gösterilerinde 18 kişi öldü, 312 kişi yaralandı. Cezayir'de sevgi seli ile karşılanan milli takım, Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika tarafından kabul edildi.
Cezayir, Mısır'ı 1-0 yenerek, 1986'dan bu yana ilk kez Dünya Kupası finallerine yükseldi. Mısır ise, Dünya Kupası finallerine en son 1990'da katılmıştı. Cezayirliler için bu galibiyetle finallere gitmek, 1989'da Mısır'ın Kahire'de yapılan maçla kendilerini yenerek 1990 finallerine katılmasının bir tür intikamı oldu. Cezayirliler finallere yükselmelerini Cezayir'in yanı sıra Fransa'nın Paris ve Marsilya kentlerinde de sokaklara dökülerek kutladı. Futbol tutkusunun yaygın olduğu, 6 kez Afrika şampiyonu olmuş Mısır'da ise tam bir hayal kırıklığı yaşandı.
Sudan'da oynanan maçın ardından ülkeye dönen Cezayir Milli Takımı'nın galibiyeti ülkede coşkuyla kutlanırken, kutlamalar nedeniyle 200 kadar trafik kazasının meydana geldiği ve bu kazalarda 18 kişinin öldüğü, 312 kişinin yaralandığı ve 145 kişinin de maç izlerken sevinçten kalp krizi geçirdiği belirtildi.
Cezayir'de sevgi seli ile karşılanan milli takım, Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika tarafından kabul edildi. Kendisine adının yazılı olduğu ve ayrıca futbolcu imzalarının bulunduğu formalar ile futbol topu hediye edildi.
Bu arada Cezayir ve Mısır arasında karşılıklı gerginlik patlak verdi. Mısır, Cezayir'deki büyükelçisini geri çağırdı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, Cezayir'in Kahire Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, iki ülke milli takımları arasında çarşamba günü Hartum'da yapılan maçtan sonra çıkan olaylardan duydukları "derin endişeyi" bildirdi. Daha sonra bakanlıktan yapılan açıklamada, Mısır'ın Cezayir Büyükelçisi Abdulaziz Seyf el Nasr'a, en kısa zamanda Mısır'a geri dönme emri verildiği belirtildi. Büyükelçinin geri dönme emrini bizzat Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in verdiği kaydedildi.
İki ülke futbol takımları arasında cumartesi günü Kahire'de yapılan maçtan önce ise Cezayir Milli Takımı'nı taşıyan otobüs taşlanmış, Cezayir takımının 3 oyuncusu yaralanmış, oyunculardan ikisi maça başlarında sargılarla çıkmıştı. Bu olaylardan sonra Cezayir'deki bazı Mısır şirketlerinin büroları saldırıya uğramıştı.
İki ülkenin puan ve averajlarının eşit olması nedeniyle tarafsız saha olarak belirlenen Sudan'ın başkenti Hartum'da çarşamba günü oynanan maçtan sonra ise Mısırlı taraftarları havaalanına taşıyan otobüslerin Cezayirli taraftarlar tarafından taşlandığı, bazı Mısırlı taraftarların hafif yaralandığı bildirilmişti. Mısır basınında bu olaylara Sudan güvenlik güçlerinin seyirci kaldığı suçlamasının yer alması Mısır ile Sudan arasında diplomatik bir soruna yol açtı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Sudan Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, Sudan hükümeti ve halkına hakaret niteliği taşıdığını ileri sürdüğü bu suçlamaların tümüyle reddedildiğini bildirdi.
Mısır, Kuzey Afrika Futbol Birliği'nden (UNAF) çekildi. Mısır Futbol Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, UNAF'a gönderilen bir mektupla, Cezayir maçından sonra çıkan olayların ardından, UNAF'tan çekildiklerini bildirdi. 2005'de kurulan UNAF'a Mısır, Cezayir, Fas, Tunus ve Libya üye bulunuyor.