Sultan II. Selim
Ìkinci Selim, orta boylu, alni açik, maví gözlü, ince kasli ve sarisin bir padisahti. Zamaninda cereyan eden mühim hadiselerden bazilari sunlardir.
Komsu devletlerle sulh anlasmalari yapildi. Ìndonezya'ya denizden sefere çikildi. Hindistan ve civarindakí müslüman hükümdarlara istekleri üzerine yardimlarda bulunuldu. Bir Türk gölü haline gelen Akdeniz'deki Kibris korsanlari, devamli devietin donanmasina ve ticaret gemilerine zarar verdiginden Kibris'in fethine karar verildi. Lala Mustafa Pasa tarafindan Kibris birbuçuk sene içinde tamamen fetholundu. Kibris'in imdadina gelen haçli donanmasi Ínebahti'daki Türk donanmasini yakinca, padisah üzüntüsünden günlerce uyuyamadi. Cok kisa bir zaman sonra eski donanrnadan kat kat üstün yeni bir donanma yapilip yine Akdaniz'e acildi. Bir sene içìnde tam 158 gemi ile yeni donanma denize açilinca, Venedikliler sankí galip degil de maglüb bir devletmisçesine bir anlasma imzalamak mecburiyetinde kaldilar.
Ayasofya Camii yeniden onarildi. Selimiye Camii bu devrede insa edildi. Kirim Hanligina, Rusya seferine çikma iznì verildi ve Rusya vergiye baglandi.
Tunus sehri fethedildi ve bütün Tunus, Osmanli topraklanna katildi.
Ìkinci Selim de babasi gibi saírdi. Saheser bir beyti
Biz bülbül-i muhrik-i dem-i sekvayi firákiz.
Ates kesilir gecse sabâ gülsenimizden.
Son devrin ünlü Sairlerinden Yahya Kemal, Íkinci Selim'in bu beyti için, Selimiye kadar güzel bir siir, demistir.
Babasindan 14.892.000 km. kare olarak devraldigi Ímparatorluk topraklarini, 15.162.000 km. kare olarak birakmistir.
15 Aralik 1574 günü vefat etmis, dedesi Ya vuz gibi ancak sekiz sene padisahlik yapmistir. Ayasofya'daki türbesine gömülmüstür. (Allah rahmet eylesin.)
Ebussuud Efendi, Seyh Mehmed Âsik Efendi, Kastamonulu Seyh Saban Efendi, Birgili Mehmed Efendi, Sakâik'a zeyl yazan Ãsik Çelebi ve kinalizade Ali Efendi, Sokollu Mehmed Pasa, Ìkinci Selim devrinde vefat eden büyüklerdir.
Erkek çocuklan : Uçüncü Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmed, Mahmud, Cihangir.
Kiz çocuklan : Fatma Sultan, Sah Sultan, Gevherhan Sultan, Esma Sultan.
Sultan III. Murad
Üçüncü Murad, orta boylu, degirmi yüzlü, kumral sakalli, elâ gözlü ve beyaz tenli bir padisahtI. Çok cömertti, herkese yardim etmeyi severdi.
Zamaninda cereyan eden mühim olaylar:
Venedik'le anlasma yenilendi. Portekiz'le Vâdisseyl muharebesi yapildi ve Portekizliler kesin bir sekilde maglûb edildi. Íspanya'ya karsi Íngiltere'ye yardimlar yapildi. Lehistan kralinin tayininde çikan mücadele kazanildi ve 1577'de Lehistan devleti de Osmanlilara tâbi oldu.
1511'de Osmanli tabiiyetinde bulunan Kirim Hanligi Rusya'ya harb ilân etti. Moskova'ya kadar ilerleyerek Rusya'yi vergiye bagladi.
1578'de Íran'la savaslar basladi. Çildir Zaferi elde edildi, Tiflis ve Sirvan fethedildi. Hazar Denizine kadar Osmanli hakimiyetine alindi. Tarihte meshur Tiflis müdafaasi yapildi. Kaledeki bir avuç asker kedi ve köpeklere varincaya kadar yiyerek kaleyi teslim etmediler. 27 günde Kars Kalesi yapildi 1583'de Mesâleler Zaferi kazanildr ve Revan fethedildi.
1585'de Tebriz dördüncü defa fethedildi. Gence sehri alindi.
1590'da Íran'la sulh yapildi. 1593'de AImanya'ya harb ilân edildi.
1594'de Yanikkale fethedildi.
Bu devirde Osmanli topraklarinin genisligi 19.902.000 km. kareye yükseldi. Osmanli Ímparatorlugu en genis topraga bu zamanda sahib bulunuyordu.
Üçüncü Murad 16 Ocak 1595'de 49 yasinda iken vefat etti. Ayasofya Camii avlusuna gömüldü. (Allah rahmet eylesin.
Besiktastaki Yahya Efendi Türbesini O yaptirmisti. Fethiye Camiini de kiliseden camiye o çevirmisti.
Beyzavî Tefsirine Hâsiye yazan Sinan Efendi (H. 986), Seyh Üftâde Hazretleri (H. 989), Ahî Çelebi, Uryanî Mehmed Dede ve Sakâik'a zeyl yazan Lütfi Mustafa Efendi, Molla Camî'ye serh yazan Muharrem Efendi, Gülistan'a serh yazan Sem'î Efendi, Vankulu Lûgatinin sahibi Mehmed Vanî Efendi (H. 1000) bu devìrde vefat eden büyüklerdir.
Erkek çocuklan : Üçüncü Mehmed, Selim, Bayezid, Mustafa, Osman, Cihangir, Abdullah, Abdurrahman, Abdullah, Hasan, Ahmed, Yakub, Alemsah, Yusuf, Hüseyin, Korkud, Ali, Íshak. Ömer, Alaüddin, Davud.
Kiz çocuklan : Ayse Sultan, Fatma Sultan, Mihr imah Sultan, Fahriye Sultan.
Sultan III. Mehmed
Üçüncü Mehmed, Manisa'da dogdu. Cok kuvvetli bir ilim tahsili yapti. Orta boylu, kumral sacli ve güzel yüzlü idi. Dinine çok bagliydi ve tasavvufa da çok meraki vardi. Hz. Peygamberimizin mübarek ismi anilinca, saygi icin derhal ayaga kalkardi.
Ismini Fatih'e benzemesi için dedesi Kanuni, "Mehmed" koymustur. Üçüncü Mehmed devri, Osmanli Imparatorlugunun duraklama devrine rastlar. Nitekim Avrupa topraklarinda, Devleti Aliyye, bircok kalelerini Avrupalilara teslim eder. Sadrazam Koca Sinan Pasa'nin basarisizligini gören Üçüncü Mehmed, bizzat sefere Cikmis, Haçova Meydan Savasini Avrupalilara karsi kazanmis ve Egri Kalesini fethetmistir. Tarihte Egri Fatihi diye anilir.
Bu devirde Türkiye Iran yeniden savasa baslamistir. Vezirlerin ve ulema sinifindan bazi kimselerin, adam kayirmalari, ehliyetsiz olduklari halde birçok kimseleri ehliyetli ve üstün kabiliyetli olarak padisaha tavsiyede bulunmaIari, padisahi ve Devleti Aliyyeyi güc durumlarda birakmistir.
Ücüncü Mehmed, zamaninda çikan ic isyanlarla (Celâli isyanlari ile) ugrasmis, disarida ise topraklar kaybedilmistir. Meshur Kanije Kalesi müdafaasi, Tiryaki Hasan Pasa tarafindan bu devirde yapilmistir. Üçüncü Mehmed genc yasinda iken 1603 senesinde vefat etmistir. (Allah rahmet eylesin.)
Üçüncü Mehmed de sâirdi ve Adli mahlasiyla siirler yazmistir. siirlerinden birisi de söyledir.
Yokdurur zulme rizamiz, adle biz mâilleriz.
Gözleriz Hakk'in rizasin emrine kaailleriz.
Arifiz, âyine-i âlem - nümadir gönlümüz.
Rüzgârin cünbüsünden sanmayin gaafilleriz.
Pûse-i ask içre Adli kaal ezelden kalbimiz,
Gill-ü gisdan hãliyiz, ãlemde safi dilleriz.
Silsile-i Saadâd'tan Mevlânâ Muhammed Hâcegi Emkengi (H. 1008) ve Muhammed Bâkî Billah Hazretleri (H. 1013), Sair Bãki (H. 1008), Hasimi Osman Efendi (H. 1004), Tezkire sahibi Hasan Celebi Efendi (H. 1013) Ücüncü Mehmed devrinde vefat eden büyüklerdir.
Erkek cocuklari : Birinci Ahmed, Birinci Mustafa, Selim, Mahmud.
Kizlarinin isimleri bilinmiyor.
Sultan I. Ahmed
Birinci Ahmed, Kanûnî'den sonra devlet isleri ile bizzat kendisi ugrasan çok gayretli bir padisahti. Cok sade giyinirdi. Cocuk denecek yaslarinda bile almis oldugu kararlar mükemmeldi. Daima ilim ve irfan sahibi büyük zatlarla istisare eder, onlara akil danisirdi.
Birinci Ahmed, 14 yasinda padisah oldu. 14 sene padisahlik yapti ve ondördüncü Osmanli padisahidir. Cok mükemmel bir tahsil görmüstür. Ayni zamanda iyi bir sâirdi. Bahtî rnahlasiyla yazdigi siirlerinden tesekkül eden bir divani vardir.
Dinine Cok bagli bir müslüman hatta büyük bir velî idi. Alti büyük minareli ve 16 serefeli Sultanahmed Camiini bina ettirdi. Peygamberimiz Hz. Muhammed Efendimize (s.a.v.) bagliligi o kadar ileri idi ki, Efendimiz Hazretlerinin mübarek ayak izlerinin resmi içine bir siir yazmis ve o siiri kavugunda ölünceye kadar tasimistir. O siir ise sudur
N'ola tâcim gibi bagimda götürsem daim,
Kadem-i resmini ol Hazreti Sahi Rusülün.
Gül-i Gülzâri Nübüvvet, o kadem sahibidir.
Ahmeda durma yüzün sür kademine ol gülün.
Kabe'nin örtüleri bu devirde istanbul'dan gitmeye basladi. Bu zamana kadar ise Misir'dan gönderiliyordu.
Sultan Ahmed tahta ciktiginda, Osmanli Devleti, içte Celâlî isyanlari, doguda iran ve batida Almanya ve müttefikleri ile savas halinde idi. Almanya fena sekilde hirpalandi ve sulh istedi. Zitvatorok Antlasmasi imzalandi. 1611 senesinde Celâli isyanlari tamamen bastirildi. Sira üçüncü gaile olan iran'a geldi. Nihayet Iran ile de antlasma yapiIdi. Akdeniz'de çok mühim deniz muharebeleri kazanildi.
1605'de Estergon ve Uyvar fethedildi. Ayni sene son derece basarili bir Avusturya seferi yapildi. Macaristan Kralina tac giydirildi. Denizlerde Malta seferi yapildi.
Sultan Ahmed 1617 senesinde vefat etti. Sultanahmed Camii yanindaki türbesine defnedildi. (Allah rahmet eylesin.)
Tesâniyl sahibi Mevlânâ Aliyyül Kaari (H. 1014), Mugnillebib sârihi Seyh Ebû Abdullah Muhammed (H. 1018), Hattat Hasan Celebi üsküdarî (H. 1023) ve Karaca Ahmed (H. 1024) Sultan Ahmed devrinde vefat etmis büyük zatlardir.
Erkek cocuklari : Ìkinci Osman, Dördüncü Murad, Sultan ibrahim, Bayezid, Süleyman, Kasim, Mehmed, Hasan, Selim, Hanzâde, Ubeyde.
Kiz cocuklari : Gevherhan Sultan, Aye Sultan, Fatma Sultan, Atike Sultan.
Sultan I. Mustafa
Birinci Mustafa, güzel yüzlü, seyrek sakalli, sari benizli ve iri gözlü bir padisah idi.
Íki defa padisahliga çikarildi. Her ikisi de çok kisa sürdü. Sultan Birinci Ahmed vefat edince, henüz katiyetle açikliga kavusmamis bir sebepten dolayi, Íkinci Osman'in çikmasi icabederken aklî muvazenesi bozuk oldugu halde tahta çikarildi. Fakat saltanati üç ayi henüz geçmisti ki, Seyhülislâmin fetvasi üzerine tahttan indirildi. Yerine Íkinci Osman (Genç Osman) tahta çikti.
1622 senesinde yine bir entrika ile tahttan indirilen ve Yedikule'de sehid edilen Genç Osman'in yerine ikinci defa tahta çikarildi. Halbuki aklî muvazenesi yine yerinde degildi.
Zamaninda tarihteki meshur Sultanahmed vakasi meydana geldi. Halktan bir yigit "Sultan Osman'i niçin öldürdünüz?" diye askerlerin üzerine yürüdü. Çesitli manevralarla tam 80 kisinin ölmesine sebep oldu. Bir müddet sonra Kapukulu sipahileri ayaklandi. Genç Osman'i öldürdügü bilinen Davut Pasa idam edildi.
8 Ocak 1623 tarihinde devlet erkâni toplanarak karar verip aklen yetersiz olan Íkinci Mustafa'yi tahttan indirdiler. Yerine Dördüncü Murad'i tahta çikardilar. Seyhülislâm Es'ad Efendi'nin, tahttan indirilmesine vermis oldugu fetvada söyle deniyordu : "Muhtellu's -suur olanin hilafeti caiz olmaz."
Birinci Mustafa tahttan indirildikten 16 sene sonra vefat etti. Ayasofya Camii avlusunda defnolundu. Vefatinda 47 yasinda idi. (Allah rahmet eylesin.)
Çocugu yoktu.
Genç Osman ( II. Osman )
Genç Osman Ístanbul'da dünyaya geldí. Annesi onun yetismesi için çok titiz davrandi. Ìyi bir terbiye ve tahsil yaptirdi. Genc Osman. zeki ve enerjik bir padisahti. Biyiklari henüz terlemis olan Ìkinci Osman sima itíbari ile çok güzeldi.
26 Subat 1618 senesinde, amcasi Birinci Mustafa aklî yetersizligi sebebiyle ve ulemanin fetvasi üzerine tahttan indirilince padisah oldu. Çocuk yasta olmasina ragmen mükemmel ve muazzam plãnlari vardi. Büyük Lehistan seferine bizzat katilarak baskomutanlik yapti. Atilgan, cesur ve gözü pek olan bu padisah yasasaydi ikinci bir fatih olurdu diyenler vardir. Ayni zamanda hattat ve sâirdi.
Bir beyti de sudur:
Niyetim hizmet idi saltanat ve devletime,
Çalisir hasid ü bedhah aceb nekbetime.
Çok büyük emeller ve planlar üzerinde duran genc padisana hasedcilerìn hasedi kabardi. Kendisine plânlarini tatbik etmesinde yar dim edecek bir vezir veya bir sadrazam bulamadi. Tarihte esine az rastlanir bir fecaatle tahttan indirilerek Yedikule Zindanlarinda bogdurularak sehid edildi.
Ayni sene içinde istanbul Bogazi donmus, Ístanbul'dan Üsküdar'a yaya olarak geçilmisti. Yine ayni sene günes tutulma hadisesi, vãki olmustu. Babasi Birinci Ahmed'in, Sultan Ahmed Camii yanindaki türbesine defnedildi. (Allah rahmet eylesin.)
Sâir Nevi, onun vefati üzerine sunlan yazdi:
Bir Sah-i alisan iken, Sah-i cihâna kiydilar.
Gayretli genç aslan iken, Sah-i cihãna kiydiIar.
Gazai bahãdir Hân idi, âli nesli sultãn idi.
Namiyla Osman Hån idi, sãh-i cihâna kiydilar.
Molla Gânim Bagdadi ve Seyh Ebu'I - Gays bu devirde vefat etmislerdir.
Erkek çocuklan : Ömer, Mustafa.
Kiz cocugu: Zeynep sultan.
Sultan IV. Murad
Dördüncü Murad Ìstanbul'da dogdu. Ìyi bir tahsil gördü. Çok kuvvetli bir vücuda sahipti. 200 okkalik gürzleri rahatça kaldirabiliyordu. En kuvvetli yaylari çeker, çok uzaklara cirit atardi. Attigi oklar ile kalkanlari bile delebiliyordu.
Çok küçük yasta padisah oldu. Bir müddet devlet islerine bakamadi. Devrinde 1624 ve 1625 senelerinde Anadolu'ya iki sefer yapildi. Celâlî isyanlari bastirildi. Çok degerli bir sâir olan padisahin, daha çocuk yasta iken Bagdat'i muhasara eden ve padisahtan yardim isteyen sadrazama verdigi manzum cevap Cok meshurdur:
Hâfizâ Bagdat'a imdad etmeye er yok mudur?
Bizden istimdad edersin sende asker yok mudur?
Genç Osman zamanindakinin bir benzeri olan ayaklanmayi çok büyük bir ustalikla bastirdi ve tesirsiz hale getirdi. Çok tesirli bir nutukla âsilere bile kendi lehinde tezahürat yaptirdi. Sonradan da bu entrikalari çevirenleri birer ikiser yakalatip idam ettirdi.
1633 senesinde tütün yasagi koydu. 1634' de içkiyi yasakladi. Devlete bagliligi olmayan herkesi idam ettirdi. Düzenledigi bir dogu seferinde Bagdat'i fethetti ve 1638'de Bagdat Fatihi ünvanini aldi.
Ístanbul'da ve devletin her kesiminde bütün kabadayilari temizledi. Çok genis bir haber alma teskilâti kurarak, Ímparatorlugun her tarafindaki zorbalari ismen tesbit ettirdi ve sefere çiktiginda geçtigi yerlerdekileri ismen çagirip boyunlarini vurdurdu. Kâbe-i Muazzama'yi yeniden bina ettirdi.
Muradî ve Sah Murad mahlasiyla siirler yazdi. Ayni zamanda büyük bir bestekârdi. Devlet islerine tam hâkimdi. Her seyden haberi olurdu. Seferlerinde askerle ayni sartlar içinde bulunur, uykusunu bile atinin üzerinde yapardi. Tahta ciktiginda devlet hazinesi bombostu. Tahti biraktiginda ise dopdolu idi. Üstün meziyetleri genis tarih kitaplarinda yeterince anlatilmaktadir.
1640 senesinde hastalandi. Kendisinden ümidini kesti fakat iyi oldu. Sonra yeniden hasta düstü. 8 Subat 1640'da 28 yasinda iken vefat etti, (Allah rahmet eylesin.)
Silsile-i Saadât'tan Ímam-i Rabbânî Ahmed Fãrûkî Serhendî (k.s.) Hazretleri (H. 1034), Alti Parmak Mehmed Efendi, Ganizâde Nâdir Efendi, Veys Efendi, Seyh Aziz Mahmud Hüdâî (H. 1038), Seyh Abdurrahman Karabas Velí, Seyh Ísmâil Ankaravî Dördüncü Murad devrinde vefat etmislerdir.
Erkek çocuklan : Süleyman, Mehmed, Alâùddin, Ahmed.
Kız çocuklari : Safiye Sultan, Gevherhan Sultan, Kaya Ísmihan Sultan, Rûkiye Sultan.
Sultan İbrahim
Dördüncü Murad Ìstanbul'da dogdu. Ìyi bir tahsil gördü. Çok kuvvetli bir vücuda sahipti. 200 okkalik gürzleri rahatça kaldirabiliyordu. En kuvvetli yaylari çeker, çok uzaklara cirit atardi. Attigi oklar ile kalkanlari bile delebiliyordu.
Çok küçük yasta padisah oldu. Bir müddet devlet islerine bakamadi. Devrinde 1624 ve 1625 senelerinde Anadolu'ya iki sefer yapildi. Celâlî isyanlari bastirildi. Çok degerli bir sâir olan padisahin, daha çocuk yasta iken Bagdat'i muhasara eden ve padisahtan yardim isteyen sadrazama verdigi manzum cevap Cok meshurdur:
Hâfizâ Bagdat'a imdad etmeye er yok mudur?
Bizden istimdad edersin sende asker yok mudur?
Genç Osman zamanindakinin bir benzeri olan ayaklanmayi çok büyük bir ustalikla bastirdi ve tesirsiz hale getirdi. Çok tesirli bir nutukla âsilere bile kendi lehinde tezahürat yaptirdi. Sonradan da bu entrikalari çevirenleri birer ikiser yakalatip idam ettirdi.
1633 senesinde tütün yasagi koydu. 1634' de içkiyi yasakladi. Devlete bagliligi olmayan herkesi idam ettirdi. Düzenledigi bir dogu seferinde Bagdat'i fethetti ve 1638'de Bagdat Fatihi ünvanini aldi.
Ístanbul'da ve devletin her kesiminde bütün kabadayilari temizledi. Çok genis bir haber alma teskilâti kurarak, Ímparatorlugun her tarafindaki zorbalari ismen tesbit ettirdi ve sefere çiktiginda geçtigi yerlerdekileri ismen çagirip boyunlarini vurdurdu. Kâbe-i Muazzama'yi yeniden bina ettirdi.
Muradî ve Sah Murad mahlasiyla siirler yazdi. Ayni zamanda büyük bir bestekârdi. Devlet islerine tam hâkimdi. Her seyden haberi olurdu. Seferlerinde askerle ayni sartlar içinde bulunur, uykusunu bile atinin üzerinde yapardi. Tahta ciktiginda devlet hazinesi bombostu. Tahti biraktiginda ise dopdolu idi. Üstün meziyetleri genis tarih kitaplarinda yeterince anlatilmaktadir.
1640 senesinde hastalandi. Kendisinden ümidini kesti fakat iyi oldu. Sonra yeniden hasta düstü. 8 Subat 1640'da 28 yasinda iken vefat etti, (Allah rahmet eylesin.)
Silsile-i Saadât'tan Ímam-i Rabbânî Ahmed Fãrûkî Serhendî (k.s.) Hazretleri (H. 1034), Alti Parmak Mehmed Efendi, Ganizâde Nâdir Efendi, Veys Efendi, Seyh Aziz Mahmud Hüdâî (H. 1038), Seyh Abdurrahman Karabas Velí, Seyh Ísmâil Ankaravî Dördüncü Murad devrinde vefat etmislerdir.
Erkek çocuklan : Süleyman, Mehmed, Alâùddin, Ahmed.
Kız çocuklari : Safiye Sultan, Gevherhan Sultan, Kaya Ísmihan Sultan, Rûkiye Sultan.
Sultan IV. Mehmed
Dördüncü Mehmed, istanbul'da dogdu. Annesi onu çok iyi yetistirdi. iyi bir ilim tahsili gördü. Ava ve edebiyata merakli idi. Tahta Ciktiginda 7 yasinda idi. Ilk zamanlarinda devleti sarayin nüfuzlu sahsiyetleri tarafindan idare ediliyordu. Asker arasinda huzursuzluk son haddine varmisti. Yeniceri ve sipahiler çarpistilar ve yeniçeriler üstünlük sagladilar. 1648'de Sultanahmed olayi oldu.
1651 senesinde Kösem Sultan öldürüldü. Müteakiben Yeniçeri subaylarinin pek çogu da öldürülerek asayis elde edildi. Pek çok sadrazamin denenmesinden sonra Köprölü Mehmed Pasa'nin sadrazam olmasi kararlastirildi. 1659 da Rusya'ya karsi büyük bir zafer elde edildi. 1660'da büyük Istanbul yangini oldu. 1661'da Köprülü Mehmed Pasa öldü. Yerine oglu Fazil Ahmed Pasa sadrazam oldu.
1663'de Almanya savasi basIadi ve Uyvar fethedildi. 1664'de Serinvar Zaferi kazanildi. Novigrad, Yenikale fethedildi. Girit'in tamami alindi.
1669'da Lehistan'a sefer açildi. 1672'de Kamaniçe, Polonya ve Galiçya fethedildi.
Lehistan ile Bucas Anlasmasi yapildi. 1673' de Dördüncü Mehmed iki defa Lehistan seferine çikti. Basarili bir seferden sonra Zoravno Anlasmasi yapildi. (1676)
Ayni sene Fazil Ahmed Pasa öldü. Merzifonlu Kara Mustafa Papa sadrazam oldu. (3 Kasim 1676)
1677'de Osmanli - Rus savasi basladi. Dördüncü Mehmed 1678'de Rusya seferine çikti ve Cehrin fethedildi.
1683'de Viyana ikinci defa kusatildi. Fakat alinamadi ve Osmanli ordusu Kirim Hani' nin ihaneti ile bozuldu. Alamandagi Meydan Muharebesi kaybedildi ve kusatma da kaldirildi. Bu yüzden Avrupa'da bayram yapildi. 1687 senesinde ise Avci lâkabi ile meshur olan Dördüncü Mehmed tahttan indirildi ve Edirne Sarayina göderildi. 1693 senesi Ocak ayinda orada vefatetti Cenazesi Istanbul'a gönderildi. Yenicami Türbesine, annesi Turhan Sultan in yanina defnedildi. (Allah rahmet eylesin)
Silsile-i Saadât-i Naksibendiyye'den Seyh Muhammed Masum (k.s.) Hazretleri (H. 1079), Sâir Cevri ibrahim Celebi, Sari Abdullah Efen- di ve Vanî Mehmed Efendi bu devirde vefat etmislerdir.
Erkek çocuklan : ikinci Mustafa, Üçüncü Ahmed, Ahmed, Bayezid.
Kiz çocuklari : Hatice Sultan, Safiye Sulton, Ümmü Gülsüm Sultan, Fatma Sultan